Khamis, 15 September 2011

Peristiwa 31 Julai 2011


Hari ni nak cite catu cerita

Cecite..cecite...he3...

Pada 28 Julai 2011 (khamis)

Aku pergi check up kali ke-5

Kandungan dah masuk 33 minggu tapi perut kecik je

Berat aku lak dah 48.6kg

Pastu doktor wat ultrasound

Seronoknya dapat tengok baby dalam perut

doktor bagi tahu anak aku laki

Suka bukan main lagi hubby aku bila tahu akan dapat anak laki


Besoknya 29 Julai 2011 (jumaat)

Aku pegi klinik lagi kena amik darah lak

Aku lemah tollah bab2 amik drh ni...takde lah sakit sgt tp aku takut tgok darah kena sedut tu

Malam semalam aku kena puasa dari kol 11 mlm smpi pg ni..takleh nak sarapan

Pkl 8 pagi aku dah sampai klinik ntok amik darah..pastu kena minum air glukos yg manis giller

Pastu aku menapak balik umah yg tak berapa jauh sambil membawa baby dlm perut ni

Tapi sebelum tu singgah pasar jap beli ikan ntok masak tengah ari kang

Sampai umah aku terus baring..rasa tak sedap badan

Nak makan tak boleh lak..sebab pasni kena pegi klinik balik amik darah lagi

Sebelum kol 9 aku trn lagi dari umah aku di tingkat 6 menapak pegi klinik

Sampai klinik kena amik darah lagi..adoi...abis la darah aku

Dah ler aku ni memang kurang darah

Pas amik darah terus balik

Menapak ler lagi sampai umah dan naik lift sampai ting 6

Sampai umah terus baring...nak makan dah tak lalu

Tapi paksa juga diri minum susu kesian kat baby dalam perut yg kelaparan


Aku terbaring je la sampai En suami balik dari keje

Tengah ari hubby balik tlg masak

Pastu kitorg mkn tengah ari bersama

Pukul 3 ptg hubby pegi duty lak, so tinggal la aku sorang2 kat umah

Kol 12 tengah mlm kang baru dia balik

Baru je hubby kuar umah, tetiba aku rasa sakit perut

Agaknya aku makan asam pedas semalam la ni

Adoi..sakit kejap, ilang kejap, sakit balik

Aku rasa sakit macam tu sampai lah suami aku balik kol 12 tgh mlm tu

Elok je dia masuk umah terus baik sakit

Ngada2 tol perut aku ni

Baru nak ngada2 ngan hubby perut dah tak sakit lak


Besok nye 30 Julai 2011 (sabtu)

Kitorang dok bincang pasal nama baby

Hubby aku asik main2 je

Nak letak nama kundasang la nama ntah ape ntah lagi ntah

Geram tol lah..

Kol 3 ptg kitorang kuar pegi cari brg baby

Pastu singgah pasar malam beli sup daging yg marvelous tu

Sampai umah kol 8 lebih..lama gak la berjalan

Terasa lenguh kaki ni ha

Lpas makan malam dok lepak tengok tv berdua

Dalam kol 9 lebih..tetiba aku rasa sakit perut lagi

Sama macam semalam sakit nya..aku agak tengah malam kang elok lah tu

Tapi sampai ke pagi sakit tak hilang gak

Azabnya aku rasa..tak leh tido langsung dibuatnya

Asik dok menahan kesakitan je


Dah pagi ahad da (31 Julai 2011)

Tapi sakit makin menjadi-jadi

Aku tipon mak..nak ngadu ler konon

Mak suh pegi hospital..mak kata ada kemungkinan aku nak bersalin

Aku tak terpikir langsung

Aku ingat kan aku sakit gastrik

So, hubby bawa pegi hospital pagi tu

Perut aku makin mengeras makin sakit

Sampai hospital..doktor tanya ada kuar darah tak? ada turun air tak?

Jawapan aku tidak..aku tak terpikir pun aku dah nak bersalin

Sebab dua2 tanda tu aku tak mengalami

Nurse suh tukar baju hospital

Bila aku nak tukar baju je baru aku perasan

Alamak...ada darah....tapi sikit je

Aku terus rasa cuak

Tak kan nak bersalin kot...

Pastu doktor cek..rupa2 nye dah buka 7cm

Aku rasa macam tak caya dan risau

Cane ni?? baby aku baru 33 minggu

"Tak nak beranak dulu" aku jerit sekuat hati tapi dalam hati jer la

Oleh kerana baby aku pramatang aku kene hantar hospital manjung lak

Dapat ler aku merasa naik ambulan..he3...

Dalam ambulan tu aku dah tak tahn betol dah..asik2 aku tarik tudung..tak pun aku genggam kuat2 besi katil tu

Nurse ngan doktor dok tepuk2 aku suh tarik nafas dalam...jangan meneran

Aku pun tarik la nafas setiap kali rasa sakit..baca ayat kursi tak henti2...

Sampai hospital manjung terus masuk labour room

Doktor cek perut..dia kata kene operate ni...aku jadi makin cuak

"Tak nak operate" aku jerit sekuat hati dalam hati lagi

Pastu dia cek balik..oh kepala baby kat bawah..so x payah operate

Lega sikit....

Dah baring atas katil tu aku macam blur tak tahu nak wat apa

Tak rasa nak teran pun..cuma rasa sakit je

Doktor suruh teran baru aku teran..tu pun pendek2 je aku teran

Doktor suh teran panjang lagi dan angkat kepala

Aku teran pendek gak..asik2 aku hempas kepala

Doktor marah aku hempas kepala

"Tak larat la doktor..rasa letih sangat ni" aku cakap dalam hati

Kaki aku menggigil mungkin sebab aku lapar dan penat menahan sakit 12 jam dari semalam

So aku dah takde tenaga nak meneran..tapi derang bagi semangat kat aku

Siap tolong angkat kepala supaya aku senang teran

Lebih kurang 10 ke 15 minit kot...aku pun tak ingat sangat

Tapi rasa memang sekejap je kat dalam labour room tu

Baby aku berjaya di teran keluar..nasib baik baby kecik

Senang lah nak teran..tapi tu pun kene jahit gak satu jahitan


Lepas tengok dan cium baby, nurse terus bawa baby aku pegi SCN

Baby kene dok dalam peti khas tu

Tak puas lagi tengok baby aku..kat dalam wad aku baring sorang2 takde baby kat sebelah

Orang lain sume sibuk ngan baby memasing

Sian baby aku sorang2 kat wad dia..nak susukan pun tak berkesempatan

Petang tu baru aku dapat tengok baby kat wad dia

Nurse kata baby puasa takleh bagi susu sebab ada masalah sikt ngan pernafasan

Kecik je baby aku...macam tak caya je baby ni lah yang dok dlm perut aku

Berat dia 1.94kg. umo 33minggu


Ni gambar dia pas beberapa hari dalam peti tu...

Makin kurus sebab berat dia turun


Ni lak gambar dia dah nak sebulan.... makin bulat kan

Alhamdulillah...

Sihat dah dia sekarang ni

Tapi kuning dia still tak hilang walaupun dah sebulan




2 ulasan:

ken berkata...

congrats on the baby :)

syifa berkata...

thank you ken..