Jumaat, 23 Mei 2014

FIKRI 2 BULAN

1 April 2014 genap la umur Zafri Fikri 2 bulan

Ibu bawa Fikri cucuk 2 bulan kat Klinik A10 TLDM Lumut

Tumpang je..pasni ikut ibu balik semanggol pulak

Berat Fikri naik mendadak dari 4.5kg masa umur sebulan kepada 6.2kg

Aku pun tak sangka gak..ingatkan 5kg lebih je

Patut lah pakai pampers saiz S macam dah sempit je

Panjang lak bertambah sebanyak 9cm dari 53cm kepada 62cm

Alhamdulillah Fikri nangis kejap je lepas cucuk dan takde masalah pada hari berikutnya

Masuk umur 2 bulan ni leher dia dah makin kuat kepala dah boleh tegak lama sikit

Dah pandai beborak..pantang ditegur tersenyum je la dia





Minum susu ibu je anak ibu ni..Alhamdulillah sihat

Semoga jadi anak yang soleh bijak dan sihat

Aminnn..

Isnin, 5 Mei 2014

Bila Abang Dapat Adik

Bila Abang Faris dapat adik

Bukan main seronok lagi dia

Masa mengandungkan anak yang kedua ni, risau jugak aku memikirkan respon abang sulung ni bila dapat adik nanti

Takut dia jelous ke, tak suka ke, geram ke kat adik dia kan

Tapi sebaik je keluar dari labour room tu

Si Abang (umur 2 tahun 7 bulan) sambil didukung ayahnya berkata kepada ibu yang terbaring atas katil 

"Ibu..ibu ada adik kan"si abang terenyum je sambil pegang botol susu

"Ye ibu ada adik..." ibu menjawab sambil memeluk baby baru..dalam hati sebak pulak tetiba...tak tahu la kenapa..mungkin sebab respon abang yang sangat positif bila tahu dia ada adik..

Kesian si abang kena tido dengan ayah sebab ibu dok wad lagi dengan adik

Selagi adik dia tak berak dan kencing tak boleh keluar wad lagi..

Besoknya ayah bagi tahu si abang tak mahu tido...si abang tu kalau tido suka gentel baju ibu sambil hisap susu sampai la terlelap

2 hari 2 malam dok wad baru la balik rumah

Tengok tu senyum lebar si abang

Abang Faris tido dengan adik Fikri

Posing dengan adik..hensem tak?

Posing camni lak

Kami dah botak

Adik tumbuk abang...adoiii

Abang nak tumbuk adik lak..

Abang jaga adik sampai tetido lak...

Bweekkkk

Gitu la ragam si abang dengan adik barunya..

Sabtu, 3 Mei 2014

JOM BUAT SKRUB BADAN LEMON

Bahan-bahannya

1 1/4 cawan gula pasir

1/2 cawan minyak zaitun

1/2 potong jus lemon

1 sudu madu

Lepas tu campurkan semua bahan2 tersebut

Lepastu boleh la gosokkan pada badan korang

Skrub la seluruh badan dan bilas

Nak dapat kulit yang bersih dan sihat kena la rajin buat skrub ni

Buat lah tiap-tiap minggu baru nampak kesan kan

Aku pun tengah mendisplinkan diri dengan skrub badan ni

Baru 2 minggu mula ...

Tapi da nampak hasil tau walaupun tak segebu kulit model-model tu hehehee

Selasa, 29 April 2014

REVIEW HARUM MALAM

Aku baru je cuba produk ni

Aku tertarik betul dengan testimoni yang kata badan tak berbau walau pun berpeluh

Disamping tu baik untuk dalaman wanita

Ni lah produk yang banyak kebaikannya kononnye


So dengan excitednye aku pun tak sabar nak membelinye

Walaupun pantang tak habis lagi belum sampai 44 hari, aku dah sibuk nak ikut mak aku pergi Segamat nak cari Harum Malam ni

Sambil2 tu aku nak beli hadiah kahwin untuk member aku minggu depannye

Untuk permulaan aku makan satu sudu je sehari..aku amik sesudu sebelum tido

Pastu malam tu aku perasan anak aku nyusu sekejap je... tak sampai 5 minit pun dia dah tak nak

Biasa kalau malam dia menyusu sampai aku pun terlelap..tapi malam tu tak sempat aku terlelap dia dah lepaskan susu

So aku stop dulu dalam seminggu..

Lepas seminggu aku cuba minum sesudu sebelum nak tido..sama jugak respon anak aku

Rasanya anak aku tak suka rasa susu bila aku makan Harum Malam ni...so aku minum seminggu sekali je la..takut kalo hari2 minum, turun pulak berat badan anak aku sebab kurang menyusu malam..kalau nak buang Harum malam tu sayang pulak kan

Tapi kalau minum seminggu sekali tak nampak pulak kesannya harum malam ni..apa boleh buat..baby pulak tak serasi..

Ok..ini saja review aku pasal harum malam ni...





Isnin, 28 April 2014

PETUA TURUN BERAT BADAN SELEPAS BERSALIN

Amboi tajuk macam iye iye je...


Sebenarnya aku cuma nak kongsi apa yang aku buat je

Tak semestinya yang aku buat ni berkesan pada orang lain kan

Tapi anda semua boleh jugak mencubakan...hehehe...

Aku bersalin normal, so lepas bersalin je... aku terus pakai bengkung strap yang boleh lekat tu

Maksudnya hari pertama dekat wad tu aku dah pakai bengkung

Sebab tak selesa rasa perut menggeleber je bila bergerak

Sebelum pakai bengkung tu sapu la minyak panas

Aku sapu minyak yuyi je sebab tak beli lagi losyen mustajab

Makan aku pantang biasa je..takdelah teruk sangat

Kalau haus minum je air takde nak sukat ke sekat ke..tapi air suam la jangan air sejuk lak

Pagi pukul 7 lebih...aku sarap oat...pastu susukan baby

Pukul 8 lebih mandikan baby..pastu aku pulak mandi air herba

Lepas mandi.... dalam pukul 10 aku lapar lagi...makan biskut craker cecah milo

Pukul 12 baru lah makan nasi..selalunye aku makam lauk sup ikan atau ayam je

Muak jugaklah...kadang2 aku curi makan kuah pedas sikit...he3..

Petang pukul 4 aku makan lah biskut atau roti bersama air milo atau kopi panas

Kadang2 makan buah epal merah.. kalo ada stok la..selalu cepat abis sebab ramai yang tolong makan

Makan malam aku pukul 6 petang..tapi selalu je terlajak sebab baby menyusu tak mahu lepas

Kalo lepaskan susu je dia merengek...orang kata baby boy memang kuat nyusu

Tempoh berpantang 44 hari tu aku pakai bengkung setiap hari

Tapi ada gak 2 3 kali aku ngelat tak pakai langsung

Genap je baby aku sebulan berat aku turun 9kg dari 51kg ke 42kg

Baby aku pulak naik sekilo dari 3.2kg ke 4.2kg

Aku rasa antara faktor paling berkesan berat badan turun ialah penyusuan

Anak aku akan menyusu setiap 2 jam..bila malam pulak dia menyusu tak mahu lepas

Sampai lenguh badan aku asik mengiring je...aku kena pastikan dia betul-betul lena baru boleh lepaskan susu

Kalo tak mesti dia terjaga dan merengek nak susu lagi..

Opppss..Si kecilku dah terjaga nak susu tu..breast pun dah terasa sakit ni (kalo anda perasan breast akan rasa sakit bila baby kite dah mula haus..betul tak)

Kena stop dulu la....

Ok sekian saja perkongsian untuk kali ini....bye..

Jumaat, 25 April 2014

PENGALAMAN BERSALIN ANAK KEDUA

Bersawang dah blog ni..lama sangat tak update kan...

Arini aku rasa rajin sikit nak update..nak cerita pasal pengalaman bersalin my second son

Due date aku 6 March 2014...tapi bersalin 5.18 pagi pada 1 March 2014

Anak kedua ni rasa sakit nak bersalin tu sekejap je tak macam masa bersalin yang sulung

Masa bersalinkan yang sulung, aku sakit 2 hari .. petang hari jumaat mula rasa sakit sampai pukul 12 malam. Pastu hari sabtu pukul 9 malam sakit sampai ke pagi dan bersalin hari Ahad jam 9 pagi..Yang sulung ni aku bersalin awal..baru 33 minggu dah nak keluar..Alhamdulillah anak sihat takde masalah.

Anak kedua aku rasa sakit masa tengah tido...aku tak perasan lah jam berapa aku mula sakit sebab mengantuk

Pastu jam 1 pagi tu aku bangun tengok jam...aku kira rasa sakit setiap 15 minit..so aku sambung lelap walaupun tak lena

Pastu jam 2 pagi aku dah tak tahan..rasa sakit makin pendek...aku kira dah 5 minit kerap rasa sakit... aku pun terus mandi dan kemas barang yang perlu...lepas mandi terus pakai pad takut keluar darah nanti

Sebelum kejut suami aku cek pad ada tanda merah sikit je...warna merah cair tak berapa pekat

En suami mengelabah bila aku kejut bagi tahu dah rasa sakit kuat..then terus pergi Hospital Jempol.

Perjalanan dari rumah mertua ngan hospital dalam 5 minit je..Aku dok rumah mak mertua masa ni..memang rancang nak bersalin sini..

Sampai hospital terus daftar dan nurse suruh tukar baju...nurse pasang ctg scan kat perut aku nak cek jantung baby...aduh tak selesanya ada benda tu kat perut, dah la tengah sakit ni...aku baring mengiring sambil menahan kesakitan kontraksi..nurse pulak sibuk suruh baring telentang..

Tak lama pastu doktor datang cek bukaan..dah 5 cm

Kat Hospital Jempol masa tu aku sorang je yang nak bersalin...almaklumlah hospital ni baru lagi..doktor pakar pun takde..kalau sesiapa yang bersalin anak sulung diaorang hantar ke Pilah..yang ada kes pun hantar ke Pilah...oleh sebab itu baru bukak 5 cm pun aku dah kena masuk labour room..

Rasanya jam 4.00 pagi aku masuk labour room. Masa dok dalam labour room tu rasa sakit makin menjadi..aduh tak tahan nye..dalam hati menjerit "cepat lah bukak 10 cm"..

Aku tak ingat jam pukul berapa dah...tiba-tiba lak rasa sakit pinggang..tak tahan betul rasanya..aku mengadu dekat nurse, dia pun baik hati tolong urutkan pinggang aku..lega sikit la ada orang urut walaupun rasa sakit tak hilang...

Bukaan dah 7cm...aku masih baring mengiring dok tahan sakit..dari ngiring belah kanan beralih belah kiri...

2 3 kali aku tanya nurse lambat lagi ke nak buka 10 cm ni..he3...

Pastu nurse pun masukkan air untuk cepatkan bukaan...kaki aku menggeletar sebab sejuk sangat rasanya dok dalam labour room tu..

Tak lama lepas tu bukaan dah 10 cm...nurse suruh angkat kaki sedia untuk meneran...suami aku pun dipanggil masuk..

En suami tolong angkat kepala dan pegang lutut supaya masa meneran nanti tak angkat punggung...

Bila rasa nak teran je baru aku teran...lepas dah keluar kepala tu rasa nak teran tu lambat lak datang..nurse pulak  sibuk suruh teran...sabor la nurse...sebab aku ada baca kalau kita teran waktu tak rasa sakit nanti koyak banyak..

Bila datang lagi rasa nak teran aku teran sedaya yang boleh sebab aku rasa bahu baby macam lebar je....akhirnya baby selamat keluar pada jam 5.18 pagi 1 March 2014..

Aku pandang baby aku..boy lagi..betullah seperti dalam scan...nurse sibuk potong tali pusat dan keluar kan air dari mulut dan hidung baby..uwaaa...babyku menangis...

Oh ye..kalau korang nak tahu cuma 2 orang nurse terlatih je yang sambut kelahiran baby aku tu..Oopss termasuk la suami aku disisi he3..

Alhamdulillah la memang diaorang tu berpengalaman dan baik hati...sepanjang aku nak bersalin tu derang layan baik je..

Lepas baby dah keluar tu terus je nurse letakkan baby atas badan aku...alala tomelnye anak ibu...

Sambil tu nurse cek luka aku...Alhamdulillah tak perlu jahit..aku pun tak sangka gak..maybe sebab suami ada kat sebelah kot..Terima Kasih abang tolong pegang lutut dan kepala ayang..

Lepastu nurse amik semula baby bersihkan dan timbang...3.2kg oohhh semangat jugak anak ibu..dulu abang dia 1.9kg je..tapi kena jahit sikit..he3...

Tu la serba sedikit cerita pengalaman bersalin anak kedua ni..aku pun tak larat nak taip panjang-panjang lagi..

Terima kasih kerana sudi membaca ye..




Ahad, 2 Jun 2013

Review Krim Garnier Light Complete

Assalamualaikum semua

Lama betul aku tak update blog ni

Malas sangat nak menaip

Tetiba hari ni rasa nak wat review krim garnier yang aku beli 2 minggu lepas

Masa hari ibu tu aku pegi Giant Manjung ngan en suami & Faris

Tak sangka lak dapat adiah hari ibu(beg isi tupperware,100 plus,keropok & pinggan kaca)

Giant ada buat sambutan hari ibu..dapat kek free lagi..sedap gak kek tu

Pas makan kek aku terus masuk guardian...misi mencari krim muka dimulakan

Sume krim aku belek..akhirnya aku pilih krim garnier light complete

Aku pun tak tahu nape aku pilih krim garnier ni

Sebenarnye aku dah pening nak pilih yang mana

Suami aku pun bergurau" pilih garnier je la, nanti lawa macam lisa surihani"

Aku pun ok je la..malas nak pikir banyak...bayar kat kaunter dengan harga RM16.75

Petang tu lepas mandi aku dah mula pakai...lepas cuci muka aku terus pakai krim garnier

Hari ni da genap 2 minggu aku pakai krim garnier light complete ni

Komen aku? Nampak perubahan yang positif pada kulit muka aku

Aku perasan bintik hitam da makin kurang la..sebelum ni walau aku da guna scrub pun bintik hitam masih ada..

Liang pori pun makin kecil...tapi masih nampak lagi la..takde la terus hilang..ni la masalh besar aku mengalami liang pori yang besar...kulit aku normal je takde masalah jerawat..

Selain tu,paling ketara kulit aku nampak makin bermaya ..sebelum ni kulit aku kusam dan kering je

Kalo nak kata makin cerah tu aku tak perasan la pulak..cuma aku rasa kulit aku makin berseri la tak malap je

Setakat 2 minggu ni je la hasil yang aku dapat kongsikan

Aku rasa kena tunggu sebulan lagi untuk tengok  hasil kulit yang lebih memuaskan

Ape-ape pun selama 2 minggu ni krim garnier ni da menunjukkan kesan positif yang memberi semangat untuk aku rajin jaga muka